باید و نباید های غذایی برای کاهش علائم حساسیت فصلی

18 می 2017 بدون دیدگاه

کارشناس ارشد تغذیه و رژیم درمانی، محقق حوزه سلامت و تغذیه

آلرژی فصلی یکی از بیماری هایی است که برخی از افراد با علائم آن دست به گریبان هستند. وراثت و کاهش عملکرد سیستم ایمنی در ایجاد تظاهرات بالینی این بیماری نقش بسیار مهمی دارند.

بر خلاف تصور حساسیت فصلی تنها مربوط به فصل بهار و پاییز نمی شود بلکه افراد ممکن است به برخی از مواد مانند انواع غذاها، عطرها و به طور کلی به مواد آلرژن ، حساسیت داشته باشند، اما شایع ترین نوع حساسیت ها در این فصول رخ می دهد. از جمله علائم این بیماری می توان به آبریزش بینی، ریزش اشک، سرفه، خس خس سینه، عطسه، مشکلات گوارشی، خارش و تورم پوست اشاره کرد. شدت بروز این علائم با میزان مواجهه افراد با ترکیبات حساسیت زا ارتباط دارد و گاهی اوقات این علائم افراد را با دردسرهای زیادی مانند عطسه های مکرر مواجه می کند. برخی غذاها برای مبارزه با علائم آلرژی، کنترل التهاب، گشاد شدن راه های هوایی و تسکین برخی علائم مفید هستند.

در ادامه به مواد غذایی مرتبط با افزایش یا کاهش علائم آلرژی اشاره می کنیم:

 💡  مراقب مواد افزودنی و نگهدارنده های غذایی باشیم.

Related image

مصرف زیاد مواد غذایی حاوی ترکیبات افزودنی، مواد رنگی و نگهدارنده های غذایی می توانند این علائم را تشدید کنند، بنابراین مصرف برخی مواد غذایی مانند شیرینی و آب نبات های رنگی، سوسیس، کالباس، سس گوجه، سوپ های آماده و نوشابه هارا محدود کنید.

 💡 مواد غذایی حساسیت زا را بشناسیم.

Related image

در بعضی افراد مصرف برخی مواد غذایی نیز باعت افزایش واکنش های آلرژیک می شود، از جمله این ترکیبات عبارتند از: شیر، گوجه فرنگی، موز (سندرم آلرژی دهانی)، کیوی، توت فرنگی، انجیر، قارچ خوراکی، مواد غذایی تند (با افزایش هیستامین)، بادام زمینی و برخی ادویه جات، اگر با مصرف این ترکیبات حساسیت شما عود می کند، لطفا این ترکیبات را از برنامه غذایی خود حذف کنید.

 💡 با منابع ویتامین C و اسید فولیک از شر حساسیت خلاص شویم.

رژیم غذایی غنی از ویتامین C و اسید فولیک به کاهش علائم آلرژی کمک کننده است.

Image result for BROCCOLI

در این میان می توان به خواص بسیار عالی کلم بروکلی اشاره کرد. کلم بروکلی سرشار از ویتامین c و اسید فولیک می باشد که نقش موثری در تسکین علائم آلرژی و گشاد شدن مجاری هوایی دارد. نتایج بررسی ها نشان داده‌اند که حدود ۵۰۰ میلی‌گرم ویتامین C در روز می‌تواند علائم آلرژی را تسکین دهد،‌ در حالی که یک فنجان کلم بروکلی خام حاوی ۸۰ میلی‌گرم ویتامین C است.

مرکبات نیز منابع بسیار خوب ویتامین C می باشند. برای دریافت مقادیر کافی ویتامین C می توانید از گریپ فروت، پرتقال و لیموترش استفاده کنید، یک پرتقال بزرگ حاوی ۱۰۰ میلی گرم ویتامین C می باشد.

 💡 اسیدهای چرب امگا ۳ را فراموش نکنیم.

Related image

مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ می تواند بدن را علیه تولید بالای برخی آنتی بادی هایی که آلرژی را بدتر می کند، محافظت نماید. علاوه بر این، امگا ۳ خواص ضد التهابی نیز دارد که شدت علائم آلرژیک را کاهش می دهد.

تخم کتان سرشار از امگا ۳ است. اضافه کردن تخم کتان به سالاد، اسموتی و ماست یکی از بهترین راه های کنترل آلرژی فصلی است. همچنین ماهی های چرب مانند سالمون نیز از منابع خوب امگا ۳ محسوب می شوند.

 💡 فرآورده های پروبیوتیک‌ مصرف کنیم.

بررسی ها نشان می دهند مواد غذاهای حاوی پروبیوتیک به تخفیف علائم آلرژی کمک می ‌کنند. پروبیوتیک ها باکتری هایی هستند که به وفور در بعضی فراورده های غذایی مانند بعضی از انواع ماست های پروبیوتیک، ترشی، کیمچی و کفیر وجود دارند. از بین مواد غذایی شناخته شده، ماست حاوی بیشترین مقدار پروبیوتیک است.

  💡 آنتی اکسیدان ها ترکیبات موثر در کاهش آلرژی 

Image result for Grape + blueberry

با دو آنتی اکسیدان کمتر شناخته شده ی بسیار مهم، بیشتر آشنا شویم!

  • فلاونوئید کوئرستین در بدن انسان دارای فواید ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی است. این ترکیب یکی از سلاح‌های قدرتمند دیگری است که به مقابله با آلرژی کمک می‌کند، چون عملکردی مانند آنتی‌هیستامین‌ها دارد. اگر می‌خواهید از مزیت ضدآلرژی این ماده برخوردار شوید، باید بدانید که پیاز و سیر حاوی کوئرستین زیادی هستند. بنابراین در فصل آلرژی، بیشتر از سیر و پیاز استفاده کنید.
  • آنتی اکسیدان پلی فنولی به نام رزوراترول که در انگور قرمز و بلوبری وجود دارند، این ترکیبات نیز با مهار ایمنوگلوبولین E به کاهش علائم کمک می کند.

و نکته نهایی اینکه برای برخی از افراد علائم آلرژی فقط یک مساله ناراحت کننده است، اما برخی دیگر آن را با مشکلات جدی تری تجربه می کنند. اگر با مصرف برخی مواد غذایی علائم حساسیت در شما افزایش می یابد آن ها را از رژیم غذایی خود حذف کنید و مصرف مواد غذایی که این علائم را کاهش می دهند و در این مقاله درباره آن ها صحبت کردیم را جایگزین کنید، یادمان باشد که بیماری آلرژی را دست کم نگیریم زیرا گاهی اوقات ممکن است پیامدهای جدی به دنبال داشته باشد.

سالم و تندرست باشید.

منابع:

  1. Krause MV, Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond JL. Krause’s food & the nutrition care process; 2016
  2. http://www.everydayhealth.com
  3. http://www.rodalewellness.com
ارسال این مطلب به تلگرام

telegram
برچسب ها :