یافته های جدید محققان: تاثیر وزن بر مغز

19 مارس 2017 بدون دیدگاه

عموما تصور می شود که وزن بر سلامت فیزیکی فرد تاثیرگذار است و هیچ گونه تاثیری بر مغز انسان ندارد.

چاقی مسئله ای بسیار مهم و بغرنج است اما مطمئنا آن قدرها هم مسئله ای پیچیده نیست که به نرون های مغزمان آسیب بزند. درست است؟

آیا جز این است که بسیاری از ما یک زندگی بدون تحرک را انتخاب کرده ایم تا بتوانیم بر کار و شغلمان تمرکز کنیم؟ شغل هایی که عموما باید پشت میز نشسته باشیم و با خوردن پیتزا به صفحه کامپیوتر خیره شویم و هر روز به وزنمان اضافه شود.

واقعیت موضوع:

خب باید حقیقت تلخی را بیان کنیم. بر اساس یک مطالعه، وزن ما می تواند بر اندازه مغز و سرعت زوال آن تاثیر بگذارد؛ به این معنا که اضافه وزن و عملکرد مغز با یکدیگر ارتباط دارند؛ اضافه وزن می تواند بر ماده سفید داخل جمجمه انسان تاثیر بگذارد. این تاثیر نه تنها موجب مبتلا شدن به جنون، آلزایمر و افسردگی می شود بلکه بر حافظه، تواناهایی زبانی و تصویری نیز تاثیرگذار است. این روزها مبارزه با چاقی بسیار اهمیت پیدا کرده است.

پژوهش در این زمینه:


پژوهشگران دانشگاه کمریج انگلستان آزمایشی را انجام داده اند تا دریابند آیا چاقی روند کوچک شدن مغز را که به طور طبیعی با افزایش سن اتفاق می افتد سرعت می بخشد یا خیر. یافته های این پژوهش در مجله Neurobiology of Aging و با عنوان ” از زمان میانسالی چاقی با افزایش سن مغز مرتبط می شود” منتشر شده است.

روند این پژوهش:

پژوهشگران بر روی ۴۷۳ فرد ۲۰ تا ۸۷ ساله با وزن های مختلف آزمایش کردند تا در نتایج مقایسه ای آزمایش خود به تفاوت های غیرمعمول آن ها دست یابند. آن ها دریافتند که افراد مسن لاغر نسبت به افرادی که اضافه وزن دارند ماده سفید بیشتری در داخل جمجه یشان وجود دارد. ماده سفید مغزی یک فرد ۵۰ ساله مبتلا به چاقی ۱۰ سال پیرتر از سن واقعی مغز او است.

به طور خلاصه می توان گفت که چاقی مغز را زایل می سازد.

محدودیت ها:

با همه موارد ذکر شده، این پژوهش محدودیت هایی نیز داشته است. برای مثال، زمانی که بر روی IQ  افراد مبتلا به چاقی آزمایش می شد، توانایی شناخت کلی آن ها بدون تاثیر باقی ماند؛ در نتیجه باید مطالعات و پژوهش های بیشتری انجام شود تا ارتباط دقیق میان وزن و عملکرد مغز مشخص شود.

پل فلچر(Paul Fletcher)، دستیار مسئول این پژوهش و استاد روانپزشکی دانشگاه کمبریج، اظهار داشت: « در آینده، افراد پیرتر مبتلا به چاقی باید مورد مطالعه قرار بگیرند تا  ارتباط میان چاقی و زوال زودرس عقل مشخص شود. ما در میان جمعیتی سالخورده زندیگی می کنیم که هر روز میزان چاقی نیز در حال افزایش است، در نتیجه باید چگونگی کنش متقابل و تاثیرات این دو فاکتور را تعیین نماییم زیرا پیامدهای سلامتی آن بسیار جدی و مهم می باشد.»

چه چیز اهمیت دارد؟

با همه این ها، ماده سفید مغز که اغلب به عنوان «راه زیر زمینی مغز» تلقی می شود مسئول حفظ ارتباط میان نواحی مختلف مغز است و پاسخ های نرون را کنترل می کند؛ در نتیجه کاهش ماده سفید قطعا خطرناک است و می تواند مشکلات بیشتری را به دنبال داشته باشد.

چه کاری باید انجام داد؟


اگر در حال خواندن این مقاله هستید، شما نیز مطمئنا یا جزو افراد مبتلا به اضافه وزن هستید و از خواندن این مقاله ترسیده اید و یا آن که مبتلا به چاقی نیستید اما نگرانید که مبادا روزی مبتلا شوید. هیچ دلیلی بر ترس یا نگرانی در این مورد وجود ندارد زیرا چاقی نیز مانند دیابت و دیگر بیماری های مهم می تواند تحت کنترل قرار بگیرد و با انجام دو مرحله آسانی که در زیر به آن اشاره می کنیم کاهش پیدا کند:

  1. نکته اول این که از صندلیتان بلند شوید و کمی ورزش کنید. هر چه فعال تر باشید، به نفع سلامتی شماست. رژیمی همراه با ورزش را دنبال نمایید. می توانید به باشگاه ورزشی بروید و یا در خانه وسایل ورزشی تهیه کنید؛ اگر این دو راه هزینه های بالایی برایتان دارد، می توانید ابتکار عمل به خرج دهید؛ به جای آسانسور از پله رفت و آمد کنید، ورزش های کششی و یوگا انجام دهید و در خانه فعالیت بیشتری داشته باشید. روزی حداقل ۲۰ تا ۳۰ بار دراز و نشست انجام دهید و پیاده روی را هرگز فراموش نکنید.
  2. غذاهای سالم بخورید. میزان غذایی را که در روز خورده اید یادداشت کنید و یا از طریق اپلیکشن های موجود کالری ورودی به بدنتان را ذخیره کنید. مصرف تنقلات را به کمترین میزان برسانید. نکته های مربوط به آشپزی را رعایت کنید و یا با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا برنامه غذایی مخصوص شما را بدهد و شما را تشویق به انجام آن کند.

یادتان باشد که قبل از هر چیز در زندگی مراقب سلامتتان باشید و اهمیت سلامتی را هم ردیف با شغل و حقوق ماهانه یتان قرار دهید.

 

ارسال این مطلب به تلگرام

telegram
برچسب ها :