چگونه در مصاحبه ی شغلی اشتباه نکنیم

17 آوریل 2017 بدون دیدگاه

مترجم و نویسنده مقالات آموزشی کارنیل

راهکارهایی برای اینکه بتوانید خیلی راحت و بدون اضطراب از پس مصاحبه‌ی شغلیتان بربیایید.

از پس مصاحبه‌ ی کاری براومدن و نشون دادن توانایی‌هاتون مهم ترین چیز برای به دست آوردن یه کاره. مدیران افرادی رو که انتظاراتشون رو برآورده کنند استخدام می‌کنند. به خاطر همین، مهمه که بفهمید اون انتظارات چی هستند. در این مقاله تعدادی از رایج ترین درخواست‌ها و انتظارات مصاحبه کننده‌ها آورده شده و بهتون نشون میده که چگونه از اشتباه کردن جلوگیری کنید.

بخش اول: صحیح معرفی کردن خود

  1. لباس‌های مناسب بپوشید

به طور کلی شلوار جین آبی و صندل لباس‌های مناسبی برای مصاحبه نیستند ولی از طرف دیگه یک کت و شلوار سه تیکه همراه با جلیقه و…هم مناسب نیست. لباس صحیح و مناسب بستگی به موقعیت داره. مثلا لباسی که برای استخدام در یک بانک مناسبه با لباسی که برای استخدام به عنوان دستیار یا طراح لباس مناسبه متفاوته. در کل جوری لباس بپوشید که فکر می‌کنید با اون شغل متناسبه.

  1. چند ثانیه‌ی اول را جدی بگیرید و تأثیر اولیه‌ی خوبی بگذارید

درست لباس پوشیدید؟ مدل موهاتون خوبه؟ ناخن هاتون مرتب و تمیزه؟ اگه آرایش دارید ملایم و مناسب محل کاره؟ به غیر از این موارد افرادِ کم سن‌تر اگه همراه مادرشون برن نشون دهنده‌ی اینه که هنوز آماده‌ی مستقل شدن نیستند. تأثیر اولیه‌ی خوبی بگذارید تا مصاحبه همون اول کار از دستتون نره.

  1. وقت شناس باشید و به موقع سر قرار برسید

مسلما این یک اصل ضروریه. برای اینکه مطمئن بشید که به موقع می‌رسید، یک یا دو روز قبل از مصاحبه به اون مکان برید تا مسیر رو بلد بشید. یک ساعت زودتر از همیشه از خونه بیرون بیاید چون ترافیک و هوای بد همیشه در بدترین مواقع پیش میان. چند دقیقه صبر کنید تا اعصابتون آروم تر بشه و اگه دوست دارید ذکری بگید و توی آینه خودتون رو برانداز کنید. ده الی پانزده دقیقه زودتر از موعد مصاحبه داخل بشید. به هیچ عنوان دیر نرسید. اگه مسئله‌ای پیش اومد مثلا تصادف، در اسرع وقت با شرکت تماس بگیرید و از اوضاع باخبرشون کنید.

  • اگه بیش از حد مضطرب باشید ممکنه چیزای ساده‌ای مثل مکان مصاحبه و ساعت اون رو فراموش کنید یا اشتباه به خاطر بسپارید. این رفتار طبیعیه. ممکنه خنده دار به نظر برسه ولی زمان و مکان قرار رو حداقل دو بار چک کنید و بهتره که این کار رو در دو روز متفاوت انجام بدید.
  1. حرفه‌ای رفتار کنید

حرفه‌ای بودن خیلی ارزشمند و مهمه. آدامس نجوید، سیگار نکشید، با مداد و…روی میز ضربه نزنید. همه‌ی این کارها توسط مصاحبه کننده دیده و قضاوت میشه. هر اقدام و رفتاری که شما رو به عنوان یک پتانسیل و یک کاندیدِ استخدام حذف می‌کنه، انجام ندید.

  1. گوشی را خاموش کنید

اینکه گوشی‌تون رو در حین یک مصاحبه روشن بگذارید مؤدبانه نیست، چه برسه به پاسخ دادن به تماس و پیام.

بخش دوم: استفاده از مهارت های ارتباطی

  1. واضح و مختصر صحبت کنید

این عبارت رو همیشه یادتون باشه “وقتی میشه با یه کلمه منظور رو رسوند پس چرا دو تا؟” هر فردی که می‌بینید رو با “آقا” یا “خانم” مورد خطاب قرار بدید و شمرده و با دستور زبانِ صحیح صحبت کنید. همچنین پاسخ هاتون کوتاه باشه و دقیقا اصل مطلب رو برسونه. برای رسوندن یک پیام صحبت کنید نه برای اینکه سکوت فضا پر بشه. بلند و رسا سخن بگید تا مصاحبه کننده مدام از شما نپرسه “چی گفتید؟”

  1. با دقت گوش دهید

برای یک مصاحبه کننده خیلی آزار دهنده ست که طرف مقابل جوابش ربطی به موضوع نداشته باشه یا مدام از اون بخواد که دوباره سؤالش رو تکرار کنه. حواستون به موضوع گفتگو باشه. در صورت نیاز سؤال‌هایی برای روشن و واضح تر شدن سوالها بپرسید و پاسخ‌هایی که ازتون خواسته شده رو بدید. کمی به جلو خم بشید. تماس چشمی درست و صحیح برقرار کنید. این رفتارها نشون میده که شما واقعا دارید گوش میدید.

  1. سوال‌های هدفمند بپرسید

تنها چیزی که از پرسیدن سوال‌های ضعیف بدتره، کلا سوال نپرسیدنه. سوال‌های ضعیف در مورد کارهاییه که شرکت میتونه براتون انجام بده که شامل سوالهایی مانند مزایای بیمه، حقوق یا زمان دریافت حقوقه. این سوال‌ها باید بعد از اینکه ازتون درخواست شد پرسیده شوند.(این موضوع به تکنیک های مذاکره مؤثر هم مربوط میشه) سوال‌های خوب در مورد این هستند که شما چه کاری میتونید برای شرکت انجام بدید. مانند اینکه “کارمند ایده‌آل از نظر شما کیه؟” یا “موفقیت از نظر شما چیه؟”

  1. پاسخ های کافی بدهید

اینکه مصاحبه شونده‌ها آماده نباشند در مورد خودشون یا سوابقشون صحبت کنند، تعجب آوره. سؤالات مصاحبه ممکنه بعضی افراد رو غافلگیر کنه و اونها پاسخ های خیلی کوتاهی بدن که اطلاعات خاصی رو در بر نداره. مصاحبه کننده چنین رفتاری رو تنبلی یا بی علاقگی تلقی می‌کنه. کمی زمان بگذارید و در مورد رایج‌ترین سؤالات مصاحبه کاری تحقیق کنید و ببینید اگه اون سوال از شما پرسیده بشه چه جوری از پسش بر می‌آیید. تمرین کنید تا بتونید داستان هایی (کوتاه) در مورد سوابقتون بگید.

  • تعدادی از سؤالات اصلی که بارها پرسیده شده رو مرور کنید. ممکنه فکر کنید که سؤالات بسیار ساده‌ای هستند ولی امکانش وجود داره که به خاطر اضطراب یا حواس پرتی، بدون مرور قبلی نتونید به اونها جواب بدید.
  1. نشان دهید که در مورد شرکت تحقیق کرده اید

خیلی از افراد در مصاحبه شرکت هایی شرکت می‌کنند که هیچ چیز در مورد اون‌ها نمی‌دونند. اگه به خودتون زحمت ندید و تحقیقات اولیه رو هم انجام ندید مصاحبه کننده این برداشت رو می‌کنه که شما تمایل ندارید قدمی بردارید و تلاش خودتون رو نمی‌کنید. هرچه کمپانی بزرگتر باشه این کار اشتباه بزرگتریه.

  1. در سوال پرسیدن دقیق باشید

بپرسید که فرد قبلی چه مدت در اون جایگاه کار می‌کرده، اگه نپرسید اطلاعات ارزشمندی رو از دست میدید. همچنین باید بپرسید که کدوم اولویت ها رو باید سریعا بررسی کنید. اینجوری متوجه میشید که آیا همه چیز مرتب و منظمه یا اینکه باید کوهی از در هم ریختگی رو مرتب کنید. همچنین باید بپرسید که رییس چقدر بهتون زمان خواهد داد که این به هم ریختگی ها رو مرتب کنید. علاوه بر این، سعی کنید بفهمید که اون شرکت چه فرهنگ سازمانی داره؟ (چیزی که شما برای پیشرفت و ادامه دادن در شرکت باهاش کار دارید) بعد از پرسیدن این سؤالات و گرفتن جواب، ممکنه که خودتون تصمیم بگیرید که مؤدبانه عذر خودتون رو بخواهید و اون شرکت رو ترک کنید.

  1. در مورد مزایا چیزی نپرسید

پرسیدن این سوال در اولین مصاحبه و حتی در دومین دور مصاحبه هم کار هوشمندانه ای نیست. حقوق و مزایا و… توسط کارفرما گفته میشه و او این صحبت رو می‌کنه. شما نباید در موردش بپرسید. با این کار تاثیری که روی کارفرما گذاشته‌اید رو فقط به خاطر پول یا پرستیژ از دست میدید.

  1. جلسه مصاحبه را با علم به اینکه بعدش چه اتفاقی می‌افتد ترک کنید

حق شماست که بدونید چه اتفاقی بعدش میفته. داشتن این اطلاعات کمک می‌کنه نگرانی و آشفتگی‌تون کمتر بشه و مهم تر از همه به یک پیگیری مؤثر منجر میشه. پرسش‌هایی مانند “تقریبا چه زمانی تصمیمتون رو می‌گیرید؟” یا “من باید چه زمانی منتظر خبرتون باشم؟” کاملا به جا و صحیح اند.

بخش سوم: حفظ نگرش مثبت

  1. غرور و تکبر نداشته باشید

تکبرِ کاندیدهای مصاحبه یکی از رایج ترین گله‌های مصاحبه کننده هاست. اونها اغلب از مرز اعتماد به نفس می‌گذرند و به سمت تکبر میرن. تفاوت‌های اساسی بین این دو خصلت وجود داره. آدم های با اعتماد به نفس میتونند مصاحبه کننده رو درک کنند و خودشون رو جای او بگذارند در حالی که افراد متکبر می‌خواهند خودشون رو به رخ دیگران بکشند و این حس رو به دیگران میدن که اونها بالاتر از بقیه اند، چه از نظر اجتماعی و چه غیره. در مواقعی که مصاحبه کننده جوون تر از شماست یا برای جایگاهی مصاحبه می‌کنید که یک یا دو پله از جایگاه قبلی تون پایین تره، حسابی حواستون رو جمع کنید و مراقب باشید.

  • اگه حستون به شما میگه که مغرور و متکبر ظاهر بشید، راهکارهایی برای مدیریت اون پیدا کنید تا روی این نگرشِ نادرست کار کنید.
  1. انتقادتون از کارفرمای قبلی را بیان نکنید

کوبوندن رییس قبلی‌تون در مصاحبه، صورت خوبی نداره. اگه در مورد رییس قبلی‌تون بد بگید مصاحبه کننده فکر می‌کنه که همین کار رو در مورد او هم می‌کنید. بد گفتن در مورد شرکت، رییس یا همکارهای قبلی‌تون همیشه به خودتون صدمه میزنه. ممکنه در مواقعی که مصاحبه کننده بیشتر رفتارش دوستانه ست وسوسه بشید که دردودل کنید و در مورد این مسائل صحبت کنید ولی این کار رو نکنید! این کار به اون‌ها نشون میده که شما وفادار نیستید، زود ناراضی میشید و مثل یک توپ تانک فقط آماده ی شلیکید.

 

  1. نشان دهید که به گفتگو علاقه مندید و مجذوب صحبت شده‌اید

نمونه هایی از رفتار نادرست در حین مصاحبه: نشون دادن بی میلی و عدم علاقه، جواب دادن به تلفن همراه، تماس چشمی بدون وقفه، دوری از نگاه خیره‌ی مصاحبه کننده، صحبت کردن پی در پی و پشت سر هم و بیش از حد خودمونی بودن. مصاحبه کننده‌ها انتظارات مشخصی در مورد نحوه‌ی رفتار شما دارند که این انتظارات با رفتارهای اجتماعیِ معمول، مطابقت داره. رفتار مؤدبانه، کاری و در عین حال دوستانه، با ملاحظه و مناسب شما رو در موقعیت خوبی قرار میده.

  1. حواستان باشد تا زمانی که از ساختمان خارج نشدید مصاحبه تمام نشده است

هیچ چیز بدتر از این نیست که کل مصاحبه رو عالی پیش برید و لحظه ی آخر و موقع رفتن خراب کنید. این اتفاق خیلی پیش میاد. مثلا همون لحظه که شخص میخواد بره بیرون مصاحبه کننده می‌پرسه که “راستی امروز چطور مرخصی گرفتید؟” تعداد کسایی که میگن “بهشون گفتم مریضم” بالاست! به همین شکل حواستون به ارتباط‌ها و تعامل‌های درون ساختمون باشه. کاری نکنید یا چیزی نگید که اگه به رییس گزارش داده بشه به ضررتون تموم بشه.

  1. در طول مسیر برگشت، مراقب باشید

ممکنه که این کار به نظر مسخره بیاد ولی انجامش بدید. در ضمن در مورد هیچ چیز دروغ نگید ولی اگه واقعا فراموش کردید چیزی رو بگید اون بحثش جداست.

بخش چهارم: کمک به مصاحبه کننده

  1. با مصاحبه کننده منطبق شوید

بعضی از مصاحبه کننده‌ها از روند کاری بدشون میاد و بیشتر دوستانه رفتار می‌کنند. به علاوه اگه شما چنین فردی گیرتون بیاد خودتون هم احساس راحتی بیشتری می‌کنید. ولی حواستون باشه خیلی صمیمی و خودمونی نشید که یادتون بره چرا اونجایید!

  1. یک کپی اضافه از رزومه و مدارک دنبال داشته باشید

قطعا رزومه‌ی شما بوده که باعث شده باهاتون مصاحبه بشه. هرچند آوردن یک نسخه ی اضافی، به مصاحبه‌گر کمک می‌کنه راحت‌تر بتونه بهش رجوع کنه. منابع و مدارک ضمیمه شده تا موقعی که شرکت واقعا به یک فرد جذب نشده باشه چک نمیشه. اگه در حین مصاحبه از شما منابع و مدارک رو خواستند، پس عالیه! حتما در اسرع وقت این کار رو بکنید.

  1. روحیه‌ی خوبی داشته باشید

بخندید و علاقه و شور و شوق نشون بدید. یا به زبون ساده‌تر، زبان بدنتون مثبت و متناسب باشه و صحبت‌هاتون هم مثبت باشند. اگه انرژی مثبت پراکنده کنید این انرژی روی همه‌ی افراد دور و برتون تأثیر میگذاره.

 

خوشحال میشیم اگه نظر یا تجربه‌ای در این زمینه دارید با ما در میون بگذارید.

 

 

ارسال این مطلب به تلگرام

telegram
برچسب ها :