پنج راهکارِ موفقیت
آیا دربارهی کاری که میخواهید در پنج سال آینده انجام دهید فکر کردهاید؟ آیا به وضوح برایتان مشخص است که در حال حاضر هدف اصلیتان شغلی تان چیست؟ آیا میدانید که میخواهید تا پایان امروز چه چیزی به دست آورید؟ اگر میخواهید موفق شوید، باید اهدافتان را تعیین کنید. بدون اهداف، شما فاقد تمرکز و جهت میباشید. تعیین اهداف نه تنها این امکان را به شما میدهد که مسیر زندگیتان را کنترل کنید بلکه یک معیاری برای تعیین میزان موفقیتتان است. فکر کنید که اگر هدفتان ثروتمند شدن است داشتن یک میلیون دلار در بانک داشتن گواه بر موفق شدن است. اگر هدف شما انجام کارهای خیر است، نگه داشتن این پول برای خودتان، متضاد با تعریف شما از موفقیت است.
برای تکمیل اهدافتان، باید بدانید که چگونه آنها را تعیین کنید. شما نمیتوانید به سادگی بگویید “من این را میخواهم” و انتظار داشته باشید که همان اتفاق بیفتد. تعیین اهداف فرآیندی است که با تشخیص چیزی که میخواهید به دست بیاورید آغازآ میشود و با تلاش و کار سخت برای رسیدن به اهداف، پایان مییابد. در این بین راهکارهایی وجود دارند که به شما در تعیین اهدافتان کمک میکنند.
در اینجا پنج قانون طلایی برای تعیین اهداف را بیان میکنیم:
پنج قانون طلایی
-
اهدافی تعیین کنیدکه به شما انگیزه بدهند.
زمانی که شما اهدافی را برای خودتان تعیین میکنید، مهم است که آنها در شما ایجاد انگیزه کنند؛ به این معنی که مطمئن شوید آن اهداف برای شما مهم هستند و دستیابی به آنها برایتان ارزشمند است. اگر نتیجه و خروجیِ این اهداف زیاد برایتان مهم نباشد یا با تصویر کلی در ذهن شما متفاوت باشند، کمتر برای رسیدن به آن تلاش میکنید. انگیزه، کلید دستیابی به اهداف است.
اهداف را متناسب با اولویتهای زندگیتان تعیین کنید. بدون انجام این کار، اهداف زیادی برای خودتان تعیین میکنید در حالی که زمان کمی را میتوانید به هر یک اختصاص دهید. دستیابی به اهداف نیازمند تعهد است، پس برای موفق شدن، به حس اضطرار درونی و طرز فکرِ “من باید این کار را انجام دهم” نیاز دارید. اگر این حس را نداشته باشید، خیلی زود از هدفتان دست میکشید و باعث میشود که ناامیدی، ناکامی و بیانگیزگی در خودتان احساس کنید و باعث میشود به این نتیجه برسید که “من هیچ کاری نمیتوانم انجام دهم یا در هیچ چیزی موفق نمیشوم”.
نکته:
برای اطمینان از اینکه هدفتان انگیزهبخش است یا نه، بنویسید که چرا آن هدف برای شما با ارزش و مهم است. از خودتان بپرسید “اگر بخواهم در مورد هدفم با دیگران صحبت کنم، چه چیزی خواهم گفت تا آنها را متقاعد کنم که این هدف ارزشمند است؟” میتوانید از این عبارت انگیزشی در مواقعی که نسبت به خودتان شک و تردید پیدا کردهاید یا اعتمادتان به تواناییهایتان را از دست دادهاید استفاده کنید.
-
به روش SMART اهدافتان را تعیین کنید.
احتمالا قبلا اهداف SMART را شنیدهاید. اما آیا همیشه از این روش استفاده میکنید؟ نکته اینجاست که برای قدرتمند بودن اهداف، آنها باید به صورت SMART طراحی شوند. انواع بسیار زیادی از تعاریف برای SMART وجود دارد اما اساسا باید به صورت زیر باشد:
S = Specific = روشن و واضح
M = Measurable = قابل اندازهگیری
A = Attainable = قابل انجام
R = Relevant = مربوط و مناسب
T = Time bound = دارای محدودیت زمانی
اهداف روشن و واضح
هدفتان باید شفاف باشد و به خوبی تعریف شده باشد. اهداف مبهم یا کلی، کمکتان نخواهند کرد چون مسیر مناسب و دقیقی را به شما نشان نمیدهند. به یاد داشته باشید که شما به اهدافی نیاز دارید که راه را به شما نشان دهند. با تعیینِ دقیق جزئیات و اینکه دقیقا چه چیزی میخواهید و به چه چیزی میخواهید برسید، رسیدن به اهداف را برای خودتان سادهتر کنید.
اهداف قابل اندازهگیری
مقادیر دقیق، تاریخها و … را در اهدافتان بگنجانید تا بتوانید میزان موفقیتتان را اندازهگیری کنید. اگر هدفتان مثلا “کاهش هزینهها ” باشد، چگونه میفهمید که چه زمانی به موفقیت رسیدهاید؟ اگر در مدت یک ماه یک درصد کاهش هزینه داشته باشید به هدفتان رسیدهاید یا اگر در مدت دو سال ده درصد کاهش داشته باشید؟ بدون وجود راهی برای اندازهگیری میزان موفقیتتان، نمیدانید که دقیقا به آن رسیدهاید یا نه.
اهداف قابل دسترس
مطمئن شوید که رسیدن به اهدافی که تعیین کردهاید امکان پذیر است. اگر هدفی تعیین کنید که برای رسیدن به آن امیدی ندارید فقط روحیه و اعتماد به نفس خود را تضعیف خواهید کرد. با این حال، اهداف بسیار ساده نیز برای خود تعیین نکنید. رسیدن به هدفی که برای آن سخت تلاش نکردهاید میتواند باعث اوج نگرفتنتان شود و برای تعیین اهداف آینده که احتمال نرسیدن به آنها وجود دارد شما را دچار ترس کند. با تعیین اهداف واقعبینانه و در عین حال چالشی، به تعادل مورد نیازتان میرسید. اینها اهدافی هستند که باید برای رسیدن به آنها خودتان را بالا بکشید و پیشرفت کنید و در نتیجه رضایت شخصیِ فوقالعادهای برایتان به ارمغان میآورند.
اهداف مرتبط
اهداف باید مرتبط با مسیری باشند که میخواهید در زندگی و حرفهتان در پیش بگیرید. با در نظر گرفتن این مورد در تعیین اهداف، تمرکز مورد نیاز برای پیشرفت را به دست میآورید. با تعیین اهداف ناسازگار، متناقض و پراکنده زمانتان (و زندگیتان ) را هدر میدهید.
اهداف دارای محدوده زمانی
باید اهدافی داشته باشید که مهلت و موعد داشته باشند . باز هم (مانند اهداف قابل اندازهگیری)، به این معنی است که باید بدانید چه زمانی به هدفتان رسیدهاید و چه زمانی باید به خاطر رسیدن به آن شاد باشید. وقتی هدفتان دارای محدوده زمانی باشد، حس اضطرارتان افزایش مییابد و خیلی سریعتر به آن دست خواهید یافت.
-
اهداف را با نوشتن تعیین کنید.
نوشتن هدف، آن را واقعی و ملموس میسازد و این گونه هیچ بهانهای برای فراموش کردن آن ندارید. هنگام نوشتن، از کلمهی “میخواهم” به جای “تمایل دارم” یا “ممکن است” استفاده کنید. مثلا “امسال هزینههایم را ۱۰ درصد کاهش خواهم داد” به جای “تمایل دارم امسال هزینههایم را ۱۰ درصد کاهش دهم.” عبارت اول قدرتمند است و با خواندن آن میتوانید خودتان را در حال کاهش هزینه هایتان ببینید ولی عبارت دوم فاقد شور و اشتیاق است و اگر از مسیر منحرف شدید، بهانه به دستتان میدهد.
نکته۱:
هدفتان را به شکل مثبت بیان کنید. مثلا بگویید”تمام کارگران را تا ۳ ماه بعدی نگه خواهم داشت” به جای اینکه بگویید “تعداد کارگران را تا فلان مدت کاهش میدهم.” عبارت اول انگیزهبخش است در حالی که دومی عبارتیست که اجازه میدهد احساس موفقیت کنید حتی اگر برخی کارگرها آنجا را ترک کنند.
نکته ۲:
اگر از یک لیست وظایف روزانه یا اقدامات روزانه استفاده میکنید، اهدافتان باید در راس آن قرار داشته باشد.
اهدافتان را در مکانهای قابل دید قرار دهید تا کاری که قصد دارید انجام دهید هر روز به شما یادآوری شود. آنها را روی دیوار، روی میز، روی مانیتور کامپیوترتان، آینه حمام و یا روی یخچال بچسبانید تا همیشه به شما یادآوری شوند.
-
برای اقدام برنامهریزی کنید.
این مرحله اغلب در فرآیند تعیین هدف نادیده گرفته میشود. آنقدر روی نتیجه تمرکز میکنید که فراموش میکنید برای مراحلی که در طول راه به آنها نیاز دارید برنامهریزی کنید. با نوشتن تک تک مراحل و خط زدن هر کدام که تکمیلش کردهاید، تشخیص خواهید داد که چقدر به سمت هدف نهاییتان پیش رفتهاید. این کار مخصوصا اگر هدفتان بزرگ و سخت یا طولانی مدت باشد مهم است.
-
پیگیریش کنید.
به یاد داشته باشید که تعیین اهداف یک فعالیت مداوم است و به معنیِ پایان کار نیست. یادآوریهایی برای نگه داشتن خودتان در مسیر ایجاد کنید و زمانی را به بررسی و مرور اهدافتان اختصاص دهید. مقصد نهاییتان ممکن است در بلند مدت تغییری نکند اما طرح و برنامهای که در طول مسیر تعیین میکنید، شاید به طور قابل ملاحظهای تغییر کند. مطمئن شوید که تناسب، ارزش و ضرورت اهدافتان در سطح بالایی باقی بماند.
نکات کلیدی
تعیین اهداف با بیانِ سادهی اینکه چه چیزی میخواهید برایتان اتفاق بیفتد متفاوت است. مگر اینکه به طور شفاف تعریف کنید که دقیقا چه چیزی میخواهید و بدانید که چرا میخواهید آن را به دست آورید. با دنبال کردن پنج قانون طلایی تعیین اهداف شما میتوانید اهدافتان را با اعتماد به نفس تعیین کنید و از رضایت به دست آمده از طریق انجام دادن کاری که تعیین کردید لذت ببرید.
بنابراین، امروز چه تصمیمی برای رسیدن به اهدافتان خواهید گرفت؟