شش راه برای کنترل احساسات تان

19 مارس 2017 بدون دیدگاه

مترجم و نویسنده مقالات آموزشی کارنیل

احساسات در برخی مواقع می توانند خیلی دردآور باشند. ما روزانه در خیلی اوقات توسط احساسمان کنترل می‌شویم. چون هیجان زده می شویم، فرصت ها را قبول می کنیم؛ گریه می‌کنیم چون اذیت شده ایم و فداکاری می‌کنیم چون کسی را دوست داریم. بدون هیچ شکی، احساسات ما با داشتن قدرتی بالاتر، افکار و اعمال ما را به ذهنمان دیکته می کند. ولی در مواقعی که ما بدون فکر طبق احساسمان عمل می‌کنیم و یا طبق احساساتِ اشتباهمان عمل می کنیم، غالبا تصمیماتی می گیریم که در آینده باعث پشیمانی یا تاسف خوردنمان می شود.

احساسات ما می تواند به شکل خطرناکی تغییر کند و افراط و تفریط در آن نتایج مختلفی در پی دارد. مانند بسیاری از جنبه های زندگی، احساسات باید متعادل و همراه با دیدگاهی منطقی باشد. منظور این نیست که برای مثال بعد از شنیدن یک خبر خوش، شادی نکنید یا اینکه عاشق نشوید چرا که اینها حس های خوب زندگی هستند، بلکه این احساساتِ منفی هستند که باید با دقت و مراقبت کنترل و مدیریت شوند.

احساسات منفی مانند خشم، حسادت یا نفرت ممکن است از کنترل شما خارج شوند، مخصوصا در همان لحظه‌ی اول که رها می شوند. به مرور زمان این احساسات مانند علف هرز رشد می‌کنند، حکم فرمای ذهن می‌شوند و باعث می شوند که ذهن عملکردی نامناسب و زیان بار داشته باشد. تاکنون کسی را دیده اید که همیشه عصبانی باشد یا رفتارش خصومت آمیز باشد؟ آنها این گونه به دنیا نیامده اند ولی به احساساتشان اجازه داده اند که برای مدت طولانی آنها را تحریک کند طوری که آن رفتارها ملکه ی ذهنشان شده و دائما بر اساس آن احساسات رفتار می کنند.

این شش راه را دنبال کنید تا احساستان را کنترل کنید و در شرایط چالش برانگیز هم بتوانید معقولانه فکر کنید.

سریع واکنش نشان ندهید

زود عکس العمل نشان دادن به احساسات یک اشتباه بزرگ است. مطمئن باشید این گونه، حرفی می زنید یا کاری انجام می دهید که بعدا از آن پشیمان خواهید شد. قبل از واکنش نشان دادن، یک نفس عمیق بکشید و صبر کنید تا حالتان کمی ثابت و پایدار شود. برای پنج دقیقه تنفس عمیق را ادامه دهید، طوری که احساس کنید ماهیچه هایتان از انقباض در می‌آیند و ضربان قلبتان به حالت عادی برمی‌گردد. هنگامی که آرام تر شدید، به خودتان بگویید که این مسئله موقتی و زودگذر است.

از خدا طلب کمک کنید

ایمان، طنابِ نجات ما در سخترین و تاریک ترین لحظات زندگی است. مهم نیست که چه دین و آیینی دارید، داشتن یک ارتباط قوی با خدا به شما کمک می کند تا راحتتر بر موانع‌تان غلبه کنید. دلیل آن هم این است که اگر به قدرتی مافوق خودتان باور داشته باشید، به قدرت شفاعت الهی نیز باور پیدا می کنید. مثلا در اموری مانند اینکه چه باید بکنید، چرا این اتفاق دارد می افتد یا نجات شما از یک موقعیت ناخواسته. وقتی بار زیادی از احساسات روی دوشتان سنگینی می کند، چشمانتان را ببندید، یک راه حل مثبت را برای مسئله تان تصویرسازی کنید و از خدا بخواهید تا بهترین راه را برایتان روشن سازد.

یک راه تخلیه ی احساسی سالم پیدا کنید

وقتی که احساستان را مدیریت کردید، باید آن را در یک راه درست و صحیح رها کنید. احساسات هیچ وقت نباید روی هم تلنبار شوند. به یک نفر که اعتماد دارید زنگ بزنید یا به دیدنش بروید و اتفاقاتی که افتاده را تعریف کنید. شنیدن نظر دیگران، هشیاری و آگاهی شما را بالا می برد. یک برگه بردارید و احساسات درونی‌تان را روی کاغذ بیاورید. خیلی از افراد انجام ورزش هایی مثل کیک بوکسینگ یا ورزش های رزمی را برای تخلیه ی احساسشان مفید می دانند. عده‌ای دیگر مدیتیشن می کنند تا به حالت آرامش خودشان برگردند. هر فعالیتی که احساس می کنید برای شما و رها شدن احساسات سرکوب شده‌تان مناسب تر است، را انجام دهید.

تصویر کلی را ببینید

هر اتفاقی در زندگی ما، چه خوب و چه بد، به یک منظوری برای ما پیش آمده است. عاقل بودن و دانایی به این معنی‌ست که بتوانیم فراتر از زمان حال را ببینیم و موهبت موجود در هر شرایطی را تشخیص دهیم. شاید در ابتدای کار، متوجه آن موهبت نشوید، ولی هرچه زمان پیش می رود، می توانید تصویر کلی‌تر و بزرگتری از آن شرایط ببینید. حتی در یک شرایط احساسی بسیار ناراحت کننده، مطمئن باشید که یک هدف نهایی و موهبتی وجود دارد که در آینده‌ای زود آن را درک خواهید کرد.

افکارتان را جایگزین کنید

احساسات منفی باعث می شود تا افکاری منفی داشته باشیم و باعث به وجود آمدن چرخه ای از الگوها و افکار منفی در ذهنمان می شود. هر زمان که با احساسی مواجه شدید که باعث شد فکر یا حس منفی بکنید، آن را از ذهنتان بیرون کنید و با فکری دیگر جایگزینش کنید. مثلا بهترین راه حل برای حل مسئله‌تان را تصویرسازی کنید، به کسی که باعث خوشحال شدنتان می شود، فکر کنید یا اتفاقی که باعث لبخند زدنتان می شود را یادآوری کنید.

شخصی که باعث احساساتی شدنتان گردیده را ببخشید

دلیل احساسی شدنتان ممکن است بهترین دوستتان، یکی از اعضای خانواده‌تان، خودتان یا همه ی اینها با هم باشد. شاید وقتی دوستتان هر کار که دلش می خواهد را انجام می دهد، عصبانی شوید یا وقتی به این فکر می کنید که یک چیز را می‌توانستید به گونه ای دیگر انجام دهید از دست خودتان ناراحت شوید. ولی وقتی می بخشید از رنجش، حسادت یا خشم و غیضی که در درونتان وجود داشت، آزاد می شوید. این گونه به دیگران هم اجازه می دهید بدون نیاز به تشدید احساساتشان همان گونه که هستند، باشند. وقتی می بخشید خودتان را از شر احساسات ناگوار و ناملایم خلاص می‌کنید.

احساسات در هر لحظه از زندگی‌مان، در درون ما جریان دارند ولی ما اغلب اوقات وقتی احساسات بد به سراغ مان می‌آید و بدون هیچ مانعی وارد ذهنمان می شود، اقدامات اشتباهی را انجام می دهیم. برای جلوگیری از انجام کارهای اشتباه در هنگام پیش آمدن یک مسئله ی ناگهانی، چند کار ساده برای آرام کردن روح و روانتان و آرامش ذهن مضطربتان انجام دهید. وقتی از آن لحظه رد شد، شما در واقع توانسته اید آن احساس را کنترل کنید.

نویسنده: کارمن هرا

دکتر کارمن هرا یک نویسنده ی پرفروش، روانشناس و کارشناس ارتباطات است. کتاب جدید وی به نام  karma queens هم اکنون در کتاب فروشی ها موجود است.

 

 

 

ارسال این مطلب به تلگرام

telegram
برچسب ها :